úterý 12. února 2013

Odborná přednáška - Protektorát Čechy a Morava

Ve čtvrtek 7. února 2013 proběhla v Praze odborná - poštovně-historická - přednáška. Přednášejícím na téma "Výměna denních razítek československé provenience v letech 1939-40 na území Protektorátu Čechy a Morava" byl ředitel společnosti NEWSPHILA z.s.p.o., pan Jiří Neumann.

Dům PORTUS provozovaný občanským sdružením Život 90 v Praze 1, na rohu ulic Karoliny Světlé a Betlémské


Přednáška, doplněná ukázkami filatelistického materiálu proběhla v rámci XXXIII. cyklu odborných přednášek o poštovní historii a současnosti pořádaného Klubem filatelistů, sběratelů specializovaných oborů 00-15 se konala v sále "Dřevák", v prvním patře Domu PORTUS (občanské sdružení Život 90) v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou), od 16.30 hodin.

Jednatel klubu 00-15 ing. Pravoslav Kukačka, před plazmovou obrazovkou, na které je zobrazena propagace přednášky na blogu http://newsphila.blogspot.com (foto: © ing. Tomáš Chudoba) 

Úvodní slovo pronesl ing. Pravoslav Kukačka, jednatel klubu filatelistů 00-15, který připomněl i přicházející výročí tohoto klubu, ke kterému bude vydána speciální cenina - dopisnice - České pošty. 

Pan Jiří Neumann, ředitel společnosti NEWSPHILA z.s.p.o. těsně před vlastním zahájením přednášky (foto: © ing. Tomáš Chudoba)

Zahájení přednášky pana Jiřího Neumanna proběhlo poněkud netradičně - na místo očekávaného zahájení plného filatelistických či poštovně-historických termínů byl spuštěn videozáznam starého německého týdeníku, který těsně po 15. březnu 1939 v Německu informoval diváky o konci Česko-Slovenské republiky.


Poté již následovaly očekávané informace - o vlastních předběžných (ještě československých) známkách platných na území Protektorátu, o známkách postupně (nově) vydávaných již s dvojjazyčným názvem "Böhmen und Mähren / Čechy a Morava". A samozřejmě o poštovních razítkách, kterými byly znehodnocovány - napřed ještě jednojazyčnými (českými), poté již jen dvojjazyčnými (německo-českými).


V této souvislosti se sluší připomenout, že pan Jiří Neumann je v této oblasti odborníkem - první knihu na téma nešťastného roku 1938 pod názvem "Okupace československého pohraničí beckovským Polskem v roce 1938 z hlediska poštovní historie" vydal ještě před revolucí v roce 1989 v Londýně. Od roku 1999 se plně věnuje oblasti poštovní historie Protektorátu Čechy a Morava. Publikace vycházejí - jak v českém, tak i německém jazyce - pod názvem "Monografie poštovní historie 1939-1945 Protektorat Böhmen und Mähren / Protektorát Čechy a Morava".


Po více než dvou a půl hodinách přednáška skončila, byly zodpovězeny i mnohé - velmi odborné - dotazy. Publikum - často z řad významných odborníků v oblasti filatelie i poštovní historie - odměnilo přednášejícího uznalým potleskem.

Posluchači přednášky v překrásně vyzdobeném sále "Dřevák" Domu PORTUS (foto: © ing. Tomáš Chudoba)

O dalších přednáškách pana Jiřího Neumanna Vás budeme na stránkách blogu "kulturní projekty" v předstihu informovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat